iWoman

Uticaj nasilja u porodici na djecu

Podijelite objavu

Zlostavljanje u porodici može imati duboke i složene posljedice na djecu koja su svjedoci ili na djecu koja su doživjela nasilje.

Evo nekoliko specifičnih načina na koje nasilje u porodici, posebno kada je žena žrtva, može uticati na djecu:

1. Emocionalni uticaj

Strah i anksioznost: Djeca koja žive u domovima sa zlostavljanjem u porodici često doživljavaju pojačan strah i anksioznost zbog prijetnje nasiljem.
Krivica i stid: Djeca se mogu osjećati krivim ili kriviti sebe za zlostavljanje, čak i ako nisu direktno uključena. Svjedočenje nasilja nad majkom može izazvati osjećaj srama.

2. Promjene u ponašanju

Agresivno ponašanje: Djeca mogu modelirati agresivno ponašanje kojem svjedoče kod kuće, koristeći ga kao način da se nose sa sopstvenim stresom.
Povlačenje: Neka djeca se mogu povući iz društvenih aktivnosti ili postati društveno izolovana kao način izbjegavanja stresora kod kuće.

3. Uticaj na odnose

Poteškoće u formiranju odnosa od poverenja: Svedočenje nasilju nad majkom može uticati na sposobnost deteta da formira odnose od poverenja. Mogu se boriti s problemima povjerenja i strahom od ranjivosti.
Problemi vezanosti: Djeca mogu doživjeti poremećaje u svojim obrascima vezanosti, što utiče na njihovu sposobnost da formiraju zdrave odnose kasnije u životu.

4. Psihološki uticaj

Povećan rizik od problema sa mentalnim zdravljem: Djeca izložena zlostavljanju u porodici imaju veći rizik od razvoja mentalnih zdravstvenih problema, uključujući depresiju, anksioznost i posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

5. Akademski izazovi

Poteškoće u koncentraciji: Stres i trauma u vezi sa zlostavljanjem u porodici mogu uticati na sposobnost djeteta da se koncentriše i postigne akademski uspjeh.
Propuštena škola: Djeca mogu izostati iz škole zbog posljedica zlostavljanja, što dodatno utiče na njihove obrazovne rezultate.

6. Dugoročne posljedice

Ciklus nasilja: Djeca koja su svjedoci nasilja nad svojom majkom mogu biti izložena povećanom riziku da produže ciklus zlostavljanja u svojim vezama sa odraslima.
Zdravstveni problemi: Dugotrajno izlaganje stresu i traumi može doprinijeti fizičkim zdravstvenim problemima kasnije u životu.

7. Pravne i društvene implikacije

Učešće u pravnim postupcima: U nekim slučajevima, djeca mogu biti uključena u sudske postupke, kao što su bitke za starateljstvo ili zaštitni nalozi, dodajući dodatni stres i poremećaj u njihovim životima.

Učešće u pravnim postupcima: U nekim slučajevima, djeca mogu biti uključena u sudske postupke, kao što su bitke za starateljstvo ili zaštitni nalozi, dodajući dodatni stres i poremećaj u njihovim životima.

Važno je prepoznati da djeca koja doživljavaju ili budu svjedoci nasilja u porodici mogu pokazati niz reakcija, a njihovi mehanizmi suočavanja mogu varirati. Intervencije podrške, kao što su savjetovanje, terapija i sigurno okruženje, ključne su za ublažavanje negativnog utjecaja na djecu.
Pružanje resursa i pomoći majci, koja je često primarna žrtva, također može doprinijeti stvaranju sigurnijeg i stabilnijeg okruženja za djecu.

Ako ste upoznati sa situacijom koja uključuje zlostavljanje u porodici, traženje stručne pomoći i prijavljivanje nadležnim organima je ključno za osiguranje sigurnosti i dobrobiti svih uključenih.

Ostali članci

Zašto su prijateljice bitne za svaku djevojčicu
Prijateljstvo igra ključnu ulogu u oblikovanju života djevojčica, pružajući im društvo, podršku i osjećaj...
DETALJNO
Reći „NE“ sa samopouzdanjem
U svijetu u kojem se žene često zateknu kako se kreću kroz labirint društvenih očekivanja i rodnih uloga,...
DETALJNO
Rani znakovi zlostavljanja
Dok mnoge veze karakteriziraju ljubav, poštovanje i međusobna podrška, neke nažalost uključuju elemente...
DETALJNO