iWoman

Šta je „iWoman“?

Podijelite objavu

U tapiseriji jedinstva, žene tkaju niti ženske moći i feminizma, stvarajući živahan mozaik snage i otpornosti. Ujedinjene u cilju, stoje rame uz rame, pojačavajući glasove jedna drugoj i slaveći različite nijanse ženstvenosti. Ova kolektivna snaga uklanja barijere, izaziva stereotipe i utire put za svijet u kojem osnaživanje žena i principi feminizma blistaju.

Dok se ujedinjuju, ne samo da njeguju osjećaj solidarnosti već i inspirišu generacije koje dolaze, osiguravajući naslijeđe jednakosti i pravde.

iWoman je online zajednica u kojoj svaka žena, djevojka i djevojčica sa područja BiH, a i šire, može da se osjeća sigurno. Podstičemo jedna drugu da budemo bolje i jače. Tu smo da osiguramo da svaka priča bude ispričana i da ni jedna žena ne ostane uskraćena.

Prema dostupnim podacima, u BiH je u posljednjih 10 godina, do kraja novembra 2023. godine, ubijeno minimalno 70 žena  – među kojima je 5 njih preživjelo pokušaj ubistva, dok je broj slučajeva nasilja teško odrediti. Za ove slučajeve femicida do sada je izrečeno 29 presuda, mahom zatvorskih kazni od 3,5 do 40 godina, a od 70 ubica njih 29 je izvršilo samoubistvo.

Stručnjak za ljudska prava i ravnopravnost polova, Adnan Kadribašić, na osnovu dostupnih podataka cijeni da je svaka treća žrtva ubistva u BiH – žena.

Izvor: „Interview.ba“

iWoman

Ostali članci

Zašto su prijateljice bitne za svaku djevojčicu
Prijateljstvo igra ključnu ulogu u oblikovanju života djevojčica, pružajući im društvo, podršku i osjećaj...
DETALJNO
Reći „NE“ sa samopouzdanjem
U svijetu u kojem se žene često zateknu kako se kreću kroz labirint društvenih očekivanja i rodnih uloga,...
DETALJNO
Rani znakovi zlostavljanja
Dok mnoge veze karakteriziraju ljubav, poštovanje i međusobna podrška, neke nažalost uključuju elemente...
DETALJNO