iWoman

Razumijevanje nasilja na ulici: Njegov utjecaj i kako ga možemo spriječiti

Podijelite objavu

Zamislite da šetnju ulicom, onda odjednom neko dobaci neprikladan komentar ili upadne u Vaš lični prostor.

Mnogim ženama ovaj scenario je, nažalost, previše poznat. 

Uznemiravanje na ulici može se dogoditi u bilo koje doba dana, na bilo kojoj lokaciji, a njegovi efekti mogu biti duboki. To narušava osjećaj sigurnosti i autonomije žene, čineći da se osjeća ranjivom i objektiviranom u svojoj zajednici. 

Ulično uznemiravanje je sveprisutno pitanje koje pogađa žene širom svijeta, bez obzira na godine, rasu ili socioekonomski status. Od doziva i nepristojnih komentara do neželjenog susretanja i fizičkog zastrašivanja, žene se redovno suočavaju sa uznemiravanjem i zastrašivanjem na javnim mestima. 

Uprkos svojoj rasprostranjenosti, ulično uznemiravanje se često odbacuje kao bezopasno ili čak laskavo, održavajući kulturu koja normalizuje i minimizira iskustva onih koji su pogođeni.

Razumijevanje nasilja

Utjecaj na živote žena

Efekti uličnog uznemiravanja protežu se daleko dalje od neposredne nelagode tog susreta. Istraživanja su pokazala da žene koje doživljavaju uznemiravanje na ulici češće doživljavaju anksioznost, depresiju i smanjeno samopoštovanje i samopouzdanje. One također mogu promijeniti svoje ponašanje kako bi izbjegle određena mjesta ili promijenili svoj izgled kako bi minimizirali pažnju, ograničavajući svoju slobodu i sposobnost da u potpunosti učestvuju u javnom životu. Muškarci koji stoje iza ovih djela vjeruju da se dešava upravo suprotno; vjeruju da se ženama to sviđa, da im podiže samopoštovanje i smatraju da je to potpuno bezopasan čin, a zapravo nije. Zdrav razum je da nijedan čovjek ne bi volio nepotrebne komentare o njihovom pojavljivanju na ulici.

Uznemiravanje na ulici također održava štetne rodne norme i dinamiku moći, jačajući ideju da žene postoje prvenstveno radi zadovoljstva i potvrđivanja muškaraca. Ovaj toksični način razmišljanja doprinosi kulturi prava i nekažnjivosti, gdje se počinioci osjećaju ohrabrenim da nekažnjeno uznemiravaju žene.

 

Rješavanje uličnog uznemiravanja zahtijeva višestruki pristup koji se bavi i osnovnim stavovima i strukturnim nejednakostima koje ga održavaju. Neki načini na koje možemo smanjiti i boriti se protiv uznemiravanja na ulici su:

 1. Podizanje svijesti:
 • Obrazovati javnost o rasprostranjenosti i uticaju uličnog uznemiravanja putem kampanja, radionica i događaja u zajednici.
 • Ohrabriti intervenciju posmatrača i podučiti ljude kako da bezbjedno intervenišu kada su svjedoci uznemiravanja.

 

 1. Počinioce pozvati na odgovornost:
 • Zalagati se za jače zakone i politike koje zabranjuju uznemiravanje na ulici i pružaju načine za prijavljivanje i odgovornost.
 • Raditi sa agencijama za provođenje zakona kako bi se osiguralo da se prijave o uznemiravanju na ulici shvate ozbiljno i da se počinioci smatraju odgovornim za svoje postupke.
 1. Osnažite preživjele:
 • Pružiti usluge podrške i resurse za žene koje su iskusile ulično uznemiravanje, uključujući savjetovanje, pravnu pomoć i obuku za samoodbranu.
 • Njegovati kulturu solidarnosti i podrške među žrtvama, podsjećajući ih da nisu same i da su njihova iskustva validna.
 1. Izazovite rodne norme:
 • Promovirati rodnu ravnopravnost i osporiti štetne stereotipe koji doprinose uznemiravanju na ulici, naglašavajući poštovanje, pristanak i međusobno razumijevanje.
 • Angažirajte muškarce i dječake kao saveznike u borbi protiv uličnog uznemiravanja, ohrabrujući ih da govore protiv seksizma i mizoginije u svojim zajednicama.

 

Suočavajući se s uličnim uznemiravanjem, suočavamo se ne samo s ponašanjem, već i sa simptomom dubljih društvenih problema ukorijenjenih u seksizmu, mizoginiji i neravnoteži moći. Imperativ je prepoznati da ulično uznemiravanje nije samo manja neugodnost ili „kompliment“ već kršenje prava žena na sigurnost, autonomiju i dostojanstvo u javnim prostorima.

Borba protiv uznemiravanja na ulici zahtijeva kolektivne napore pojedinaca, zajednica, vlada i institucija. To zahtijeva od nas da izazovemo uvriježene stavove i ponašanja, razgradimo sisteme ugnjetavanja i stvorimo kulturu poštovanja i jednakosti.

Konačno, iskorjenjivanje uličnog uznemiravanja je stvaranje svijeta u kojem se svi mogu kretati javnim prostorima bez straha ili zastrašivanja. Radi se o izgradnji zajednica u kojima empatija, saosećanje i solidarnost prevladavaju nad mržnjom i agresijom. Radi se o ponovnom zamišljanju naših ulica kao mjesta povezivanja, pripadnosti i osnaživanja za sve.

Put koji je pred nama može biti dug i izazovan, ali nije nepremostiv. Zajedno, govoreći i poduzimajući akciju, možemo stvoriti budućnost u kojoj se ulično uznemiravanje više ne toleriše i gdje svaka osoba može sama hodati visoko, bez straha i bez izvinjenja. Krenimo na ovo putovanje s odlučnošću, empatijom i nadom – za sigurniji, pravedniji svijet za generacije koje dolaze.

Ostali članci

Zašto su prijateljice bitne za svaku djevojčicu
Prijateljstvo igra ključnu ulogu u oblikovanju života djevojčica, pružajući im društvo, podršku i osjećaj...
DETALJNO
Reći „NE“ sa samopouzdanjem
U svijetu u kojem se žene često zateknu kako se kreću kroz labirint društvenih očekivanja i rodnih uloga,...
DETALJNO
Rani znakovi zlostavljanja
Dok mnoge veze karakteriziraju ljubav, poštovanje i međusobna podrška, neke nažalost uključuju elemente...
DETALJNO