iWoman

Rani znakovi zlostavljanja

Podijelite objavu

Dok mnoge veze karakteriziraju ljubav, poštovanje i međusobna podrška, neke nažalost uključuju elemente zlostavljanja i kontrole. Prepoznavanje ranih znakova nasilnog partnera je ključno za zaštitu sebe i održavanje emocionalnog i fizičkog blagostanja u vezi. Nasilno ponašanje može se manifestirati u različitim oblicima, u rasponu od suptilne manipulacije i taktike kontrole do otvorenog nasilja. Rano prepoznavanje ovih znakova upozorenja može osnažiti pojedince da donose informirane odluke o svojim odnosima i traže podršku ako je potrebno. Razumijevanjem dinamike nasilnih odnosa i učenjem prepoznavanja „crvenih zastavica“, pojedinci mogu poduzeti proaktivne korake da daju prioritet svojoj sigurnosti i dobrobiti.

Na početku romantičnih veza postoji faza koja se naziva “faza medenog mjeseca”. U ovoj fazi, dva partnera još uvijek uče jedno o drugom i svom ponašanju. Međutim, tokom ove faze rijetko će biti bilo kakvih ranih znakova zlostavljanja. Nakon kratkog vremenskog perioda tokom kojeg ova faza traje (otprilike 1-3 mjeseca) dolazi vrijeme za pokazivanje pravih boja. Važno je napomenuti da postoje različite situacije u kojima možete prepoznati prikrivenog zlostavljača:

Early signs of an abuse

Kontrolirajuće ponašanje

Zlostavljači često pokazuju tendencije kontrole, kao što je diktiranje koga njihov partner može vidjeti, šta mogu nositi ili gdje mogu ići. Zlostavljači će zahtijevati od žrtve da se prestane viđati s nekim od svojih prijatelja muškog i/ili ženskog pola jer ih smatraju lošim utjecajem ili prijetnjom njihovoj vezi. Mnoge žrtve prihvataju njihove uslove jer misle da njihov partner zna najbolje i ne žele da se njihova veza raspadne zbog drugih ljudi. Mnogi nasilnici imaju problem sa onim što njihov partner nosi u javnosti, insistirajući na tome da je previše provokativno ili flertujuće nositi suknju ili haljinu. Okrivljuju žrtve što pokušavaju da impresioniraju nekog drugog ako nose nešto što im se ne sviđa. Ovakvo ponašanje se obično kamuflira kao pretjerana zaštita ili ljubomora i to je razlog zašto žrtve često ignoriraju ovu vrstu ponašanja. Ako žrtva ne pristane ili ne sluša svog zlostavljača, može je optužiti za varanje bez opravdanja.

Manipulacija

Zlostavljači često manipulišu svojim partnerima kako bi zadržali kontrolu. Ova manipulacija može imati različite oblike, uključujući osjećaj krivice, gaslighting (tjeranje partnera da posumnja u vlastitu percepciju ili zdrav razum) ili prijetnje kako bi njihov partner bio usklađen. Osjećanje krivice se obično sastoji od ponavljajućih rečenica i lažnih izjava kako bi se žrtva osjećala loše. Neke od onih rečenica koje se često čuje su:
– “Ako to radiš ne voliš me”
– “Ako me ostaviš, ubiću se”
– „Više ti je stalo do prijatelja nego do mene“
– “Toliko toga žrtvujem za tebe, a ti mi ovako uzvratiš?”
– “Pretpostavljam da jednostavno nisam dovoljno dobar za tebe.”

Ovo su samo neke od mnogih rečenica koje zlostavljači koriste kako bi naveli da se žrtve osjećaju krivom i da ih poslušaju. „Gaslighting“ je također blizak izraz koji se koristi da bi se žrtve uvjerile da su u krivu uvjeravajući ih da vjeruju u nešto drugo.

– “To se nije dogodilo, ti umišljaš stvari.”
– “Samo si previše osetljiva.”
– “Ti si luda ako misliš da bih ikada uradio tako nešto.”
– “Samo izmišljaš stvari da bih izgledao loše.”
– “Uvijek preteruješ.”
– “Samo si paranoična.”

Historija zlostavljanja

Iako to nije uvijek slučaj, historija nasilnog ponašanja u prethodnim vezama često je prediktor budućeg zlostavljanja. Obično okrivljuju žrtve govoreći “Sve moje bivše su bili lude” kako bi vas natjerali da povjerujete da oni nisu problem. Zlostavljači često odbijaju da preuzmu odgovornost za svoje postupke i umjesto toga krive druge, uključujući svog partnera, za svoje ponašanje.

Verbalno zlostavljanje i fizičko nasilje

Ovo je jedan od najočiglednijih znakova nasilnog partnera. Međutim, to se često pojavljuje tek kasnije u vezi. Ovi znakovi se pojavljuju kada partneri imaju nesuglasicu ili sukob, a zlostavljač na primjer udara, baca ili lomi stvari oko sebe, ili podiže ruku da udari partnera ali umjesto toga udara u zid pored njih i sl. Ako su nasilni i ne mogu kontrolisati svoj bijes osim nasiljem, postoji velika šansa da će sljedeći put njihov partner biti povrijeđen. Verbalno zlostavljanje može biti jednako štetno kao i fizičko. Uvrede, degradacija, vikanje ili stalna kritika su svi oblici verbalnog zlostavljanja koji mogu potkopati žrtvino samopoštovanje i samopouzdanje.

U zaključku, prepoznavanje ranih znakova nasilnog partnera je najvažnije za očuvanje nečijeg emocionalnog i fizičkog blagostanja u vezi. Bilo da se radi o kontrolisanom ponašanju, taktikama manipulacije kao što su osjećaj krivice i gaslighting, ili povijest zlostavljanja, ovi znakovi upozorenja služe kao ključni pokazatelji potencijalne štete. Bitno je vjerovati svojim instinktima i tražiti podršku ako se pojavi bilo koja od ovih „crvenih zastavica“, jer rješavanje zlostavljanja zahtijeva hrabrost i podršku pojedinaca ili profesionalaca od povjerenja. Razumijevanjem dinamike nasilnih odnosa i osnaživanjem pojedinaca da prepoznaju i reaguju na rane znakove zlostavljanja, možemo težiti negovanju zdravijih i sigurnijih odnosa za sve. Zapamtite, svako zaslužuje da se prema njemu odnosi s poštovanjem, ljubavlju i dostojanstvom u svojim odnosima.

Ostali članci

Zašto su prijateljice bitne za svaku djevojčicu
Prijateljstvo igra ključnu ulogu u oblikovanju života djevojčica, pružajući im društvo, podršku i osjećaj...
DETALJNO
Reći „NE“ sa samopouzdanjem
U svijetu u kojem se žene često zateknu kako se kreću kroz labirint društvenih očekivanja i rodnih uloga,...
DETALJNO
UBIJA NAS PATRIJARHAT
Kazne za brutalna ubistva žena u Bosni i Hercegovini su preblage, što više puta ponavlja diskriminaciju...
DETALJNO