iWoman

Posljedice nasilja nad ženama

Podijelite objavu

U svijetu koji neprestano teži napretku i jednakosti, sjene nasilja nad ženama ostaju kao oštar podsjetnik na uzbrdicu s kojom se suočavamo u ostvarivanju prava rodne jednakopravnosti.

Iza zavjese fizičkih rana krije se često zanemareno bojište – mentalno stanje.

Nasilje nad ženama ne nanosi samo vidljive ožiljke, već ostavlja neizbrisive tragove na njihovom mentalnom i emocionalnom stanju.


Pored fizičkog i emocionalnog traumatičnog iskustva, posljedice nasilja nad ženama bacaju dugu i opsežnu sjenu na pojedince, porodice, zajednice i društvo u cjelini.

Posljedice nasilja nad ženama

Fizička i mentalna cijena žrtvama

Nasilje nad ženama nanosi duboke fizičke i emocionalne rane koje sežu daleko izvan trenutnog događaja.

Žrtve nasilja često pate od dugotrajnih zdravstvenih problema, kako fizičkih tako i psihičkih. Fizičke i emocionalne rane nanesene tokom ovih traumatičnih događaja postaju trajni saputnici, oblikujući put preživjelih.
Na fizičkom nivou, posljedice mogu rezultirati hroničnim bolovima i drugim zdravstvenim problemima, dodajući dodatni sloj poteškoća onima koji već prolaze kroz posljedice zlostavljanja.
Mentalne posljedice su jednako važne. Preživjele se često bore s različitim izazovima mentalnog zdravlja. 

Doživljena trauma može rezultirati nizom mentalnih poteškoća, uključujući anksioznost, depresiju i postraumatični poremećaj (PTSP).

Međuljudski odnosi

Iako se fokusiramo na posljedice koje se tiču žrtve, posljedice nasilja nad ženama proširuju se izvan individualnih posljedica, utjecajući njihove odnose s poodicom, prijateljima i romantičnim partnerima. 

Trauma može opteretiti ili čak prekinuti ove veze jer se žrtve suočavaju s poteškoćama u povjerenju, teškoćama u formiranju veza i izazovima u izražavanju emocija. One trebaju vrijeme da ponovo izgrade povjerenje s ljudima oko sebe i vrijeme da počnu ispravno izražavati emocije.
U mnogim slučajevima, žrtva je okružena ljudima koji ne razumiju ozbiljnost situacije. Čak i ako nisu imali veze sa samom situacijom, žrtva i dalje treba prostor i vrijeme da bi povjerovala bilo kome, jer smatra da ako joj je povjerenje već jednom narušeno od strane osobe koju je voljela, postoji šansa da se to može ponoviti. To može dovesti do nesporazuma i, kao rezultat toga, može održati ciklus raskinutih veza i/ili prijateljstava.

Utjecaj na djecu

Kada nasilje zakorijeni u porodici, djeca postaju nijemi svjedoci dubokog stradanja koje podnose njihove majke.
Odrastanje u okruženju obilježenom nasiljem ne samo da narušava njihovu neposrednu sigurnost, već nanosi i trajne posljedice na njihov emotivni i psihički razvoj. 

Brojna istraživanja su pokazala štetne posljedice, otkrivajući da djeca izložena nasilju u porodici imaju povećan rizik od razvoja problema u ponašanju i suočavanja s akademskim teškoćama. Također, djeca koja su od malena odrastala uz prisustvo nasilja, sklona su da repliciraju slične scene u vlastitim životima kao odgovor na preživljenu traumu.

Ekonomske posljedice

Iza neposrednih ličnih i emocionalnih posljeidca, nasilje nad ženama širi valove dubokih ekonomskih posljedica.
Posljedice zlostavljanja mogu predstavljati značajne izazove za preživjele u održavanju zaposlenja ili nastavku obrazovanja zbog trajnih fizičkih i emocionalnih trauma. Kao rezultat, ovo dovodi do finansijske zavisnosti, ostavljajući žrtve u neizvjesnom položaju i povećavajući njihovu osjetljivost. 

Prepoznavanje hitnosti situacije postaje imperativ za uspostavljanje snažnih sistema podrške koji ne samo da adresiraju neposredne emocionalne potrebe preživjelih, već ih i ekonomski osnažuju, omogućavajući put za obnovu njihovih života s otpornošću i neovisnošću.

Društveni i socijalni uticaj

Nasilje nad ženama prostire se daleko izvan izoliranih incidenata; posljedice nasilja nad ženama se šire kroz čitavu zajednicu i društvo. Trajni utjecaj ide izvan individualnog stradanja, a to se ogleda kroz običaj straha i tišine, koja ne samo da ometa lični smiraj žrtve, već i socijalni i ekonomski napredak cijele zajednice.
Normalizacija nasilja održava nejednakost i neravnopravnost spolova, stvarajući okruženje gdje nejednakost nekontrolirano cvjeta. Zaustavljanje nasilja nad ženama ključan je korak u stvaranju boljeg i pravednijeg društva temeljenog na poštovanju i jednakosti.

Kao što možemo vidjeti, posljedice nasilja nad ženama sežu daleko izvan vidljivih ožiljaka i ne tiču se isključivo samo žrtve nego doseže i samu srž našeg društva.
Kako bismo prekinuli ovaj ciklus, ključno je da zajednice razvijaju okruženje koje odbacuje nasilje, promovira empatiju i podržava preživjele na putu oporavljanja.
Razumijevanjem obimnih i povezanih utjecaja takvog nasilja, možemo zajedno raditi prema budućnosti u kojoj svaka žena može živjeti slobodno od straha, s mogućnošću ostvarivanja svojeg punog potencijala bez prijetnje sjena nasilja koje se nadvijaju nad njom.

Ostali članci

Zašto su prijateljice bitne za svaku djevojčicu
Prijateljstvo igra ključnu ulogu u oblikovanju života djevojčica, pružajući im društvo, podršku i osjećaj...
DETALJNO
Reći „NE“ sa samopouzdanjem
U svijetu u kojem se žene često zateknu kako se kreću kroz labirint društvenih očekivanja i rodnih uloga,...
DETALJNO
Rani znakovi zlostavljanja
Dok mnoge veze karakteriziraju ljubav, poštovanje i međusobna podrška, neke nažalost uključuju elemente...
DETALJNO