iWoman

Obrazovanje kao pravo: Spječavanje pristupa obrazovanju ženama kao oblik nasilja

Podijelite objavu

U društvima širom svijeta, obrazovanje je osnovno pravo – katalizator za osnaživanje i napredak. Ipak, bezbroj žena ovo pravo je uskraćeno, često kao sredstvo kontrole i zlostavljanja. S obzirom na to da se u Bosni i Hercegovini smatra „tradicionalnim“ da žena striktno bude domaćica, a da muškarcu prepusti školovanje i sve poslove kako bi izdržavao porodicu. Uskraćivanje pristupa obrazovanju ženama ne samo da krši njihova osnovna ljudska prava, već i održava cikluse kontrolisanja i nejednakosti. Kakve posledice može imati neobrazovana žena u budućnosti?

Razumijevanje posljedica

Da bismo shvatili težinu uskraćivanja ženama pristup obrazovanju, prvo moramo priznati njegov dubok utjecaj. Obrazovanje osnažuje žene, dajući im vještine, znanje i samopouzdanje da u potpunosti učestvuju u društvu. Otvara vrata ekonomskoj nezavisnosti, liderskim ulogama i mogućnostima za lični rast. Ograničavajući ovaj pristup, zlostavljači održavaju ciklus zavisnosti i obespravljenosti, jačajući štetne rodne norme i inhibirajući djelovanje žena. Nažalost, ova vrsta zlostavljanja obično dolazi sa drugim vrstama kao što je fizičko zlostavljanje koje također ima svoje posljedice:

No Education for Women

Povećana bespomoćnost: Kombinacija fizičkog zlostavljanja i uskraćivanja obrazovanja pojačava ranjivost i bespomoćnost žena i ovisnost o njihovim zlostavljačima. Bez pristupa obrazovanju ili vještinama za izdržavanje, žene se mogu osjećati zarobljene u situacijama zlostavljanja, u nemogućnosti da odu zbog finansijskih ili praktičnih ograničenja. Žrtve mogu internalizirati osjećaj bezvrijednosti i ovisnosti, vjerujući da nemaju alternative izvan nasilne veze. Ovaj ciklus može biti teško prekinuti bez pristupa obrazovanju ili uslugama podrške.

 

Izolacija i kontrola: Zlostavljači mogu koristiti uskraćivanje obrazovanja uz fizičko zlostavljanje kako bi dalje izolirali žrtve od vanjskih mreža podrške. Ograničavajući pristup obrazovanju, zlostavljači održavaju kontrolu nad društvenim interakcijama i neovisnošću žrtava, što žrtvama čini izazovnijim da potraže pomoć ili pobjegnu.

 

Poteškoće u oporavljanju: Uskraćivanje obrazovanja može ometati sposobnost žrtava da se oporave i ponovo izgrade svoje živote nakon napuštanja nasilnih odnosa. Bez pristupa obrazovanju i mogućnostima zaposlenja, preživjele se mogu boriti da postignu finansijsku stabilnost i povrate osjećaj zastupanja i vlastite vrijednosti. Možda im nedostaju resursi ili vještine potrebne da samostalno izdržavaju sebe i svoju djecu, što dodatno produbljuje njihovu ovisnost o nasilniku.

 

Sve u svemu, kombinacija fizičkog zlostavljanja i uskraćivanja obrazovanja pogoršava štetu nanesenu ženama, nastavljajući cikluse nasilja, zavisnosti i nejednakosti. Ključno je sveobuhvatno se pozabaviti oba oblika zlostavljanja i pružiti preživjelima podršku i resurse koji su im potrebni da ponovo izgrade svoje živote i oslobode se situacija zlostavljanja. Obrazovanje nije samo privilegija; to je osnovno ljudsko pravo. Uskraćujući ženama pristup obrazovanju, zlostavljači održavaju cikluse ugnjetavanja i nejednakosti, potkopavajući strukturu društva. Na nama je da prepoznamo obrazovanje kao oblik zlostavljanja i preduzmemo odlučnu akciju da uklonimo barijere koje sprečavaju žene da ostvare svoj puni potencijal. Zajedno, težimo svijetu u kojem svaka žena ima priliku da uči, raste i napreduje, oslobođena okova zlostavljanja i nejednakosti.

 

 

 

SKRAĆENO:

U mnogim društvima obrazovanje se smatra osnovnim pravom. Ali za bezbroj žena, to je uskraćeno pravo – oruđe kontrole i zlostavljanja. Uskraćivanje obrazovanja ženama produžava cikluse ugnjetavanja i nejednakosti. U kombinaciji s fizičkim zlostavljanjem, pojačava ranjivost, hvata žrtve u zamku i ometa oporavak. Vrijeme je da prepoznamo obrazovanje kao oblik zlostavljanja i osnažimo žene da se oslobode.

Ostali članci

Zašto su prijateljice bitne za svaku djevojčicu
Prijateljstvo igra ključnu ulogu u oblikovanju života djevojčica, pružajući im društvo, podršku i osjećaj...
DETALJNO
Reći „NE“ sa samopouzdanjem
U svijetu u kojem se žene često zateknu kako se kreću kroz labirint društvenih očekivanja i rodnih uloga,...
DETALJNO
Rani znakovi zlostavljanja
Dok mnoge veze karakteriziraju ljubav, poštovanje i međusobna podrška, neke nažalost uključuju elemente...
DETALJNO