iWoman
iWoman
PRIČE

Reći „NE“ sa samopouzdanjem

U svijetu u kojem se žene često zateknu kako se kreću kroz labirint društvenih očekivanja i rodnih uloga, sposobnost da se asertivno kaže “ne” može biti i osnažujuća i oslobađajuća.

DETALJNO
iWoman
PRIČE

Rani znakovi zlostavljanja

Dok mnoge veze karakteriziraju ljubav, poštovanje i međusobna podrška, neke nažalost uključuju elemente zlostavljanja i kontrole. Prepoznavanje ranih znakova nasilnog partnera je ključno za zaštitu sebe i održavanje emocionalnog i fizičkog blagostanja u vezi. Nasilno ponašanje može se manifestirati u različitim oblicima, u rasponu od suptilne manipulacije i taktike kontrole do otvorenog nasilja. Rano prepoznavanje ovih znakova upozorenja može osnažiti pojedince da donose informirane odluke o svojim odnosima i traže podršku ako je potrebno. Razumijevanjem dinamike nasilnih odnosa i učenjem prepoznavanja „crvenih zastavica“, pojedinci mogu poduzeti proaktivne korake da daju prioritet svojoj sigurnosti i dobrobiti.

DETALJNO
iWoman
PRIČE

UBIJA NAS PATRIJARHAT

Kazne za brutalna ubistva žena u Bosni i Hercegovini su preblage, što više puta ponavlja diskriminaciju ranjivih članova društva. Vedar avgustovski dan u Bosni i Hercegovini iznenada se smračio kada je objava uživo na Instagramu otkrila ženu, pretučenu i krvavu, koja sjedi na ivici drvene klupe. Nekoliko trenutaka kasnije, čovjek krvlju poprskanog lica pojavio se na ekranu, držeći pištolj. Odjeknuo je pucanj…praćen proganjajućim plačem djeteta.

DETALJNO
iWoman
PRIČE

Intersekcionalnost i nasilje: razumijevanje složenosti s kojima se suočavaju marginalizirane žene

Autohtone žene, posebno u koloniziranim društvima, su neproporcionalno pogođene raznim oblicima nasilja, uključujući seksualno nasilje, nasilje u porodici i nestale i ubijene žene i djevojčice domorodačkog stanovništva. Ovi oblici nasilja su duboko isprepleteni sa historijskom traumom, kolonizacijom i tekućim sistemskim nepravdama kao što je nedostatak pristupa adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i pravdi.

DETALJNO
iWoman
PRIČE

Obrazovanje kao pravo: Spječavanje pristupa obrazovanju ženama kao oblik nasilja

U društvima širom svijeta, obrazovanje je osnovno pravo – katalizator za osnaživanje i napredak. Ipak, bezbroj žena ovo pravo je uskraćeno, često kao sredstvo kontrole i zlostavljanja. S obzirom na to da se u Bosni i Hercegovini smatra „tradicionalnim“ da žena striktno bude domaćica, a da muškarcu prepusti školovanje i sve poslove kako bi izdržavao porodicu. Uskraćivanje pristupa obrazovanju ženama ne samo da krši njihova osnovna ljudska prava, već i održava cikluse kontrolisanja i nejednakosti. Kakve posledice može imati neobrazovana žena u budućnosti?

DETALJNO
iWoman
PRIČE

Seksualno nasilje

Seksualni napad na žene je sveprisutno i duboko zabrinjavajuće pitanje koje pogađa pojedince iz svih sfera života. To je čin koji krši temeljna načela pristanka, poštovanja i dostojanstva. Uprkos tekućim naporima da se seksualni napadi riješe i spriječe, on i dalje predstavlja goruću brigu u društvima širom svijeta.

Seksualni napad je široko rasprostranjen problem, a statistika daje mračnu sliku njegove rasprostranjenosti. Prema različitim studijama i izvještajima, značajan broj žena doživi seksualni napad u nekom trenutku svog života. Međutim, ključno je priznati da ove statistike vjerovatno potcjenjuju pravi obim problema, jer mnogi slučajevi ostaju neprijavljeni zbog straha, srama ili nedostatka vjere u pravni sistem.

Posljedice seksualnog napada su duboke i trajne, utiču na žrtve fizički, emocionalno i psihički. Preživjeli se često bore s osjećajem srama, krivnje, anksioznosti i depresije. Trauma se može manifestirati na različite načine, uključujući posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), samopovređivanje, pa čak i samoubilačke misli. Posljedice seksualnog napada šire se izvan pojedinca, utičući na odnose, porodice i zajednice.

DETALJNO
iWoman
PRIČE

Ciklus nastanka nasilja

Nasilje u intimnim vezama je poznat problem koji stvara sijenku na mnoge žrtve širom svijeta. Jedan ključni aspekt ove mračne stvarnosti je “ciklus nasilja”. Ciklus nastanka nasilja je poznata stvar koja se dešava u nasilnim vezama i ponavlja se na način na koji trebamo obratiti pažnju. Važno je razumjeti i primijetiti ovaj ciklus, ne samo kao nešto o čemu razmišljamo, već kao zaista važan korak u suočavanju sa komplikovanom dinamikom u nasilnim vezama. Detaljnije sagledavanje detalja ovog ciklusa ključno je za ljude koji žele pomoći da se razbiju obrasci nasilja zbog kojih žrtve ostaju zaglavljene u ovim teškim situacijama.

DETALJNO
iWomanBG
PRIČE

Historija feminizma u Bosni i Hercegovini

Feminizam u Bosni i Hercegovini je značajno evoluirao tokom godina, oblikovan složenom historijom zemlje, društveno-političkom dinamikom i njenom jedinstvenom pozicijom na raskršću različitih kultura. Feministički pokret u Bosni i Hercegovini dobio je zamah posebno tokom i nakon agresije na BiH (1992-1995), jer su žene igrale ključnu ulogu u rješavanju sukoba i poslijeratnoj obnovi.

DETALJNO
iWomanBG
PRIČE

Uticaj nasilja u porodici na djecu

Zlostavljanje u porodici može imati duboke i složene posljedice na djecu koja su svjedoci ili na djecu koja su doživjela nasilje. Evo nekoliko specifičnih načina na koje nasilje u porodici, posebno kada je žena žrtva, može uticati na djecu

DETALJNO